Bluza romaneasca numita „IE” – o calatorie intre traditie si modernitate

zonia.ro
Share Button

Bluza romaneasca numita „IE” - o calatorie intre traditie si modernitate
Ia reprezinta partea principala a costumului traditional romanesc, in timp ce celelalte parti ale costumului traditional iau forma in jurul ei, se armonizeaza din punct de vedere cromatic si ornamental cu acesta. Reprezinta mult mai mult decat o imbracaminte, este un simbol, o dovada istorica a existentei si continuitatii vestimentatiei traditionale romanesti.

Cea mai veche varianta a iei a fost o bluza lunga ca o rochie. Urmatoarea varianta este Ia (sau bluza cu „altita” si adica cu broderie), apoi „camasa cu pinten”, care a aparut sub influenta modei urbane.

La inceput bluzele erau din lenjerie sau canepa, mai tarziu erau din bumbac si apoi din borangic sau matase romaneasca. Nu se stie exact cand s-a nascut acest costum traditional, dar unele surse cred ca acest tip de imbracaminte a fost purtat inca din vremurile civilizatiei Cucuteni (5500-2750 i.Hr.).

De fapt, ia este o bluza traditionala romaneasca, folosita in zilele de sarbatoare, realizata dintr-o tesatura alba, impodobita cu margele si broderie pe maneci, piept si gat. Motivele cusute sunt stilizate, figuri geometrice sau inspirate din natura. Culorile si tiparele sunt diferite, in functie de varsta, dar si in functie de eveniment, unde trebuia purtat.

De-a lungul timpului, ia romaneasca a fascinat pictori, fotografi, designeri si personalitati din tara si din strainatate. Printesa Ileana, Printesa Elena, Regina Maria, sunt printre personalitatile care, cu mare mandrie purtand costumul traditional romanesc. Printre ei, cea care a transformat Ia-ul intr-un stil personal de moda, a fost Majestatea Sa Regina Maria (Regina Romaniei, Printesa Edinburghului, Saxonia – Coburg si Gotha).

Ia nationala romaneasca a fost si este in continare admirata si in strainatate. Astfel, pictorul francez Henri Matisse a pictat „La bluza roumaine” in 1940, inspirat de colectia de pe care am primit-o de la pictorul roman Theodor Palladi. Picturile Matisse vor deveni o sursa de inspiratie pentru casa de moda Yves Saint Laurent, care a inclus in 1981 o colectie de moda inalta.

In 2006, un alt vestit designer de moda, Jean Paul Gaultrier, dedica o intreaga colectie costumului traditional romanesc. In 2008, Oscar de la Renta foloseste imprimeuri si tesaturi inspirate din imbracaminte populara romaneasca. In 2011, Guilet Philpippe dedica o colectie pentru Romania:”100% couture, 100% modern, 100% romanesc cu artizani si artisti romani”.

Designerii romani au inclus si elemente de costum traditional romanesc in creatiile lor, iar astazi vedem destul de des barbati care poarta camasa barbateasca populara, sau femei care chiar si in viata de zi cu zi poarta ia nationala. Ingrid Vlasov, Adrian Oianu Valentina Vidrascu, Andra Andreescu, sunt doar cativa dintre cei care continua sa reinventeze stiluri moderne, imbujorati de elemente traditionale romanesti.

Din 2013, o comunitate infiintata prin Facebook (numita „La Blouse Roumaine”), reuseste sa creeze un eveniment special, declarand 24 iunie: „Ziua universala a IEi”, ziua in care femeile romane din toate partile lumii poarta aceasta piesa vestimentara. Ziua nu a fost aleasa la intamplare, deoarece este ziua in care se sarbatoreste „Ziua de Sanziene”. Sarbatoare asociata cu cultul recoltei, vegetatiei si fertilitatii, dar si al soarelui. Festivalul provine din cele mai vechi timpuri, cu radacini intr-un vechi cult al soarelui.

Legendele spun ca Sanziene sunt niste zane bune, care se aduna in ziua in care cursul soarelui este in varful sau (solstitiul de vara), imbracate intr-o camasa alba, purtand coroane de flori galbene. Danseaza intr-un cerc – hora – dand astfel puteri speciale florilor si ierburilor, transformandu-le in „plante medicinale”. Numele lor deriva din sanziana „o planta cu flori galbene, mici si groase ca o ploaie de stele, cu un miros dulce si un gust contrastant, remarcabil de amar”. Este situat la periferia padurilor, a drumurilor forestiere, a campiei, a pajistilor si a tufei.

Traditia spune ca sanziene au puterea de a indeparta raul si boala. In unele zone din Romania, fetele in costum traditional romanesc merg pe campuri pentru a tese coroane de sanziene, danseaza in cercuri, in timp ce baietii arunca ghirlande cu flori galbene in curtile fetelor necasatorite si poarta torte in maini.

Leave a Reply