Bradul de Craciun in tara noastra. Stiai?

Share Button

Bradul de Craciun in tara noastra. Stiai?
In fiecare an, de Craciun, in fiecare camin se intalneste cate un brad, fie el natural, sau brad artificial. Nu stiu cati s-au intrebat oare de unde a pornit aceasta traditie, dar cu siguranta nu putini. In acest articol vom incerca sa patrundem aceasta traditie, si sa vedem de unde a pornit totul.

Se spune ca el este un pom al vietii deoarece ramane totdeauna verde si se banuieste ca prima oara a aparut in centrul si nordul Europei, la popoarele Germanice, si de acolo, cu timpul, s-ar fi raspandit in celelate tari. Atunci cand vorbim de Romania, lucrul e clar. In tara noastra primul care a adoptat acest obicei a fost Carol I de Hohenzollern in 1866.

Cel care a adoptat aceasta traditie nu era oricine, ci regele tarii, pentru acest fapt, traditia bradului de craciun s-a raspandit peste tot intre granitele Romaniei. Inainte de aceasta traditie, romanii impodobeau un pom doar la nunta sau la inmormantarea unui tanar neinsurat.

zonia.ro

Unii specialisti spun ca inainte de acest obicei al bradului, in satele romanesti se intalnea un pom de fasole sau din paie. Altii preferau vascul. De asemenea, ca un stramos al bradului se intalnea un butuc, care era numit Craciun care moare, adica este ars in timpul sarbatorii.

Odata cu aparitia acestei traditii, bradul nu avea nici un farmec sa fie lasat asa, simplu. Trebuia ca omul sa isi puna ampenta sa. Prin urmare, a inceput sa fie ornat cu fructe, flori de hartie sau biscuiti.

Acestea au fost primele ornamente ale bradului de craciun, „inaintasii” globurilor, figurinelor, cadourilor si betelelor de astazi. Cu timpul, ca in orice situatie, lucrurile au evoluat, iar creativitatea oamenilor a facut ca aceste ornamente initiale sa fie inlocuite de altele mai stralucitoare, cum sunt cele amintite anterior.

Fiind un obicei cu radacini crestinesti, intalnim si ornamente cu puternic caracter spiritual, cum ar fi steaua care se pune in varf, aceasta amintind de steaua care i-a condus pe magi la Betleem, unde s-a nascut pruncul Iisus.

Legat de aceasta sarbatoare a Creciunului, intalnim si superstitii. Pe langa bradul de Craciun, oamenii impletesc sau cumpara coronite din ramuri de brad si in unele cazuri imbogatite si cu cateva flori, pe care le agata pe la usi si care se crede ca ar aduce noroc.

Un alt simbol al norocului in aceasta frumoasa perioada de iarna, de nasterea Domnului, il reprezinta vascul, carea se crede ca ar fi o planta tamaduitoare. La unele popoare reprezinta armonia si pacea. O alta credinta populara legata de aceasta planta ii impinge pe tineri sa se sarute sub vasc, in felul acesta crezandu-se ca se va intari iubirea si relatia dintre cei doi.

Cu timpul, aceasta traditie a evoluat putin, sau cu alte cuvinte s-a modernizat, iar bradul care era oricum vesnic verde, a ramas vesnic verde, dar numai ca astazi nu mai este natural, ci este din plastic. A nu se intelege ca brazii naturali au disparut. Stim cu totii ca nu au disparut, dar au inceput sa fie concurati de cei artificiali. Acest lucru poate este unul benefic, deoarece chiar daca exista pepiniere speciale, se reduc si taierile din paduri.

spioneaza.ro

Leave a Reply