Brazi impodobiti si obiceiuri in diferite tari de pe mapamond

Share Button

Brazi impodobiti si obiceiuri in diferite tari de pe mapamond
Georgia are vechi traditii in impodobirea bradutilor de Craciun. Georgienii si-au intitulat bradul impodobit Chichilaki, facut din nuci sau ulmi sau din crengile acestora si dandu-i forma triunghiulara de copac conifer. Aceste ornamente au o inaltime variabila, de la 20-30cm pana la aproape 3m.

Chichilaki sunt foarte cunoscuti si populari mai ales in regiunile din Georgia numite Guria si Samegrelo, regiuni apropiate de Marea Neagra, dar pot fi gasite si in marile magazine din orase, mai ales in capitala Tbilisi.

Georgienii au credinta ca acest ornament reprezinta barba faimoasa a sfantului Vasile cel Mare, despre care se credea ca viziteaza oamenii si familiile acestora in preajma Craciunului, in mod similar cu Mos Craciun.

zonia.ro

In Polonia, exista un vechi obicei pagan, de a suspenda de tavan o ramurica verde de pin, numita Podlaznicska sau Poliada, un vechi ritual al iernii. Ramurile erau de obicei incarcate cu mere, nuci, prajituri, hartie colorata.

Unii oameni credeau ca aceste ramurele detin puteri magice, ce pot aduce noroc, succes si pot pazi familia de rau in urmatorul an. In secolele 18 si 19, aceste vechi traditii au inceput sa fie inlocuite de traditia germana a decorarii bradutului de Craciun.

In Scandinavia, mitologia nordica avea reprezentat un stejar, simbolizandu-l pe zeul fulgerului, Thor. Stejarul lui Thor era un copac sacru al tribului germanic Chatti. Potrivit legendei, crestinarea triburilor locale de catre sf. Bonifaciu, a fost marcata de inlocuirea stejarului cu bradul sau pinul (ale caror forme triunghiulare amintesc de Sfanta Treime).

In Estonia si Letonia, obiceiuri de a inalta si decora copaci in timpul iernii, pot fi amintite inca de la inceputurile celebrarii crestine a Craciunului din timpul Renasterii medievale, mai ales in ghildele de mestesugari din Nordul Germaniei si Livonia.

Primele evidente ale copacilor decorati, asociati cu sarbatorile de Craciun, sunt copacii decorati cu dulciuri ai ghildelor, de care se puteau bucura ucenicii si copiii ce traiau pe langa acestea. In Livonia (in ziua de azi Lituania) si Estonia, in ani 1441, 1442, 1510 si 1514 Fratia Capetelor Negre a inaltat un copac in timpul sarbatorilor de iarna, in propria ghilda si casele ce apartineau de aceasta, localizate in Riga si Reval (acum Tallinn).

In ultima noapte a sarbatorilor, copacul a fost dus in centrul orasului, unde membrii fratiei au inceput sa danseze in jurul lui. O cronica a unei ghilde din Bremen din 1570, aminteste de un mic copacel decorat cu nuci, mere si flori de hartie, inaltat in casa principala a acesteia, ca un beneficiu acordat membrilor-copii ai ghildei.

In 1584, pastorul si cronicarul Balthasar Russow a descris in cronica sa “Chronica der Provins Lyfflandt” o traditie deja stabilita, in a inalta si decora un copac in centrul pietei, unde tinerii se puteau aduna sa cante si sa danseze, iar la final ardeau copacul.

Dupa reforma protestanta, acest gen de copaci puteau fi vazuti in casele apartinand Inaltei Societati. Aceasta tranzitie, de la casa ghildei, la casele familiilor burgheze,  a dat nastere in final traditiei de mai tarziu ce a inceput in Germania si in care a aparut impodobirea bradului/pinului in perioada Craciunului.

Leave a Reply