Cand a aparut primul amanet in lume?

Share Button

Cand a aparut primul amanet in lume?Amanetul care pare sa ne salveze astazi din incurcatura, atunci cand avem nevoie urgenta de bani, nu este o noutate a omului modern, ci o continuare a unui obicei care exista inca din Antichitate. Oamenii au optat inca din cele mai vechi timpuri pentru creditare rapida, pentru a primi bani in schimbul amanetarii unui bun.

Atunci cand oamenii aveau nevoie rapida de bani, pe perioade scurte, optau pentru amanetare, prin folosirea obiectelor lor de valoare, pe care le lasau gaj in schimbul unei sume de bani. Atunci cand restituiau banii imprumutati, isi putea primi obiectele inapoi.

Primele amaneturi din lume au fost extrem de utile oamenilor simpli, insa au fost interzise pentru o vreme, pana in secolul al XV-lea, cand a aparut o organizatie de caritate, denumita  Muntele de Pietate. Aceasta avea sa schimbe felul in care imprumul prin amanetare urma sa fie perceput in diferite colturi ale lumii.

zonia.ro

O organizatie catolica pune bazele casei de amanet moderna

Muntele de Pietate este o organizatie catolica, care a luat nastere in Italia si este recunoscuta ca fiind precursoarea salii de amanet in forma cunoscuta astazi. Nascuta din dorinta de a sprijini omul simplu, care avea nevoie de imprumut, dar nu avea la cine sa apeleze pentru a-l obtine, aceasta organizatie catolica le oferea oamenilor banii de care aveau nevoie, in schimbul unei garantii, reprezentata de unul sau mai multe obiecte de valoare.

Atunci cand oamenii returnau banii imprumutati, isi puteau recupera obiectele lasate garantie. In schimbul acestor imprumuturi, oamenii achitau si un comision mic, scopul fiind acela de a ajuta oamenii aflati la necaz. Fie ca era vorba despre un deces al unui membru de familie, fie despre maritarea unei fiice sau despre o boala, oamenii erau ajutati sa depaseasca momentele dificile prin care treceau.

Trebuia, insa, respectata o regula de aur si anume, era obligatoriu ca oamenii care solicitau un astfel de ajutor sa il merite. Astfel, erau ajutati doar oamenii care erau capabili sa isi depaseasca dificultatea in care se aflau si care faceau ceva in acest sens.

Gajul pe care omul sarac il lasa avea rolul de a oferi o dovada de stabilitate, aratand ca omul sarac detine un bun  si nu era chiar atat de necajit. Muntele de Pietate functioneaza pana in secolul al XIX-lea, desi si-a mai pierdut din scopul initial, care a fost strict de a ajuta oamenii nevoiasi.

Astazi avem numeroase sali de amanet, unde putem sa lasam gaj o varietate de obiecte de valoare, pentru a ne fi mai usor sa beneficiem de imprumuturi atunci cand suntem mai stramtorati. De la simpla amanetare a bijuteriilor de aur, oamenii pot opta astazi pentru amanet auto, dar si pentru amanetarea telefoanelor, a frigiderelor, a calculatoarelor si chiar a aparatelor electrocasnice.

spioneaza.ro

Asadar, data viitoare cand aveti nevoie de bani si va este imposibil sa va imprumutati la un prieten, puteti merge cu frigiderul, cu masina de spalat rufe sau cu masina auto la o sala de amanet, pentru a va solutiona problemele financiare, chiar daca o faceti temporar.

 

Leave a Reply