Cand a fost lansat primul smartphone din lume?

Share Button

Cand a fost lansat primul smartphone din lume?
Pe piata de telefoane mobile de astazi exista o gama cat mai variata de modele, unele mai atractive decat altele. Astfel,  avem telefoane cu deblocare prin recunoastere a amprentei sau cu recunoastere faciala, incarcare wireless, camera avansata cu senzor rapid si zoom mare, cat si procesoare extrem de performante cu un numar mai mare de nuclee. Un telefon inteligent poate face astazi mai multe decat ne-am fi dorit vreodata, insa cat de inteligent a fost primul smartphone?

IBM lansa primul smartphone in 1994

Cu mai bine de 2 decenii in urma, IBM, impreuna cu compania Americana de telecomunicatii BellSouth, lansa Simon, in anul 1993, la pretul de 900 de dolari. Printre specificatiile acestui telefon se aflau urmatoarele: un calculator, un note pad, un display de 4,5 inci cu afisaj alb-negru si panou LCD, manager de fisiere, 1 MB de memorie RAM si o posibilitate de stocare de 1 sau 1.8 MB, prin utilizarea unor carduri de memorie.

Cu un Simon oamenii puteau primi si trimite faxuri, dar si email-uri, iar comenzile puteau fi date prin intermediul ecranului tactil. Procesorul acestui telefon era un Vadem 16MHz, iar bateria era un model Nichel-Cadmiu care oferea o ora de convorbiri.

Desi nu a fost lansat sub denumirea de smartphone, Simon este primul dispozitiv care ofera mai mult decat trimiterea simplelor mesaje text si convorbiri telefonice.

Ericsson R380, primul telefon intitulat smartphone

Daca Simon este primul telefon cu caracteristici de smartphone, Ericsson R380 este primul lansat sub aceasta titulatura. Cert este ca acest telefon a fost lansat in anul 2000 si se remarca printr-un ecran de mari dimensiuni, cu stylus pentru a utiliza meniurile sistemului de operare Symbian si antena uriasa, specifica telefoanelor Ericsson din seria T.

spioneaza.ro

Se putea utiliza pentru a primi si trimite emailuri, insa oferea si posibilitatea de conexiune la internet, fiind extrem de binevenita in anul 2000. Alte functii utile utilizatorilor erau reminderele To Do, calendarul si o tastatura virtuala touch, usor de apasat cu stylusul. Practic, Ericsson R380 era un smartphone in toata regula.

Nokia N95 – primul smartphone cu dotari complexe

Lansat cu un an inainte de iPhone, Nokia N95 este considerat de unii primul smartphone adevarat. Acesta dispunea de o camera de 5 megapixeli, care era cea mai performanta camera a unui telefon de la acea vremea. Se remarca, totodata, prin GPS, conexiune wireless, un jack standard si un design cu totul deosebit, prin faptul ca se putea deschide in doua directii, una pentru controlul aplicatiilor multimedia si alta pentru a folosi tastatura QWERTY.

La un an de la lansarea modelului Nokia N95 apare si primul iPhone, care reprezinta pentru unii primul smartphone care a fost creat vreodata. De la aparitia acestor telefoane si odata cu folosirea lor la scara larga a crescut si necesitatea pentru service-uri GSM si reparatii iPhone Bucuresti.

Daca privim la cat de mult au evoluat telefoanele inteligente in peste 20 de ani, nu putem decat sa asteptam cu curiozitate pentru a vedea pana unde poate ajunge tehnologia in acest domeniu si ce noi surprize ne asteapta.

Leave a Reply