Ce trebuie sa stii despre silozul de porumb?

zonia.ro
Share Button

Ce trebuie sa stii despre silozul de porumb?De ce muncesc din greu micii si marii fermieri? In primul rand pentru a asigura hrana animalelor pe care le au in ferma pe care o detin. Orice fermier incearca sa munceasca din greu pentru a creste cele mai frumoase si mai productive animale.

Ei isi lucreaza pamanturile cu utilaje moderne. In aceasta categorie intra motocultoare, motosape sau alte tipuri de utilaje pe care fermierii le folosesc, deoarece sunt extrem de utile.

Nu te poti numi fermier modern daca nu ai motocultoare. Sa faci totul manual pe parcelele din jurul fermei este greu si necesita si mult timp. Acestea sunt motivele pentru care iti recomandam site-ul Proagricol.ro. Acest site este dedicat fermierilor adevarati.

De aici iti vei putea cumpara multe utilaje atat de utile oricarei ferme. Starneste invidia celorlalti fermieri si cumpara-ti cele mai performante masinarii, astfel incat sa faci totul mult mai repede si usor, ca apoi sa te mai poti bucura si de alte placeri ale vietii.

Asa cum spuneam la inceput, fermierii vor sa asigure hrana animalelor. Porumbul de siloz face parte din categoria de hrana dorita de animalele din ferma ta. El trebuie folosit astfel incat sa prezinte avantaje, avantaje care sa contribuie la cresterea animalelor si la productia de carne sau lapte.

La ce se refera insilozarea porumbului? Acest procedeu presupune  consevarea porumbului in mediul umed, astfel incat sa se mentina suculenta plantelor. Acest tip de hrana este extrem de important, mai ales pentru fermele in care exista vaci, deoarece o vaca ajunge sa consume zilnic in jur de 20-25 kg de porumb siloz.

Sunt cativa pasi foarte importanti si obligatorii pe care trebuie sa-i urmeze orice fermier care doreste sa aiba un siloz de calitate. In primul rand ne referim la momentul recoltarii porumbului. Trebuie sa alegem momentul optim de recoltare. Cand este acest moment? Cand porumbul are o umiditate de 70-75%, deoarece este momentul in care poate genera un nivel maxim de zaharuri.

Porumbul trebuie sa fie inca verde, boabele trebuie sa fie tari in partea superioara, ceroase la mijloc si in faza de lapte in partea de jos. Un alt pas important il constituie dimensiunea de tocare potrivita. Acesta este un aspect esential ce ofera calitatea silozului. Ideal ar fi sa avem maxim 1% bucati mai mari de 2 cm, si nu mai mult de 50% bucati mici, de aproximativ 0,6 cm. Este recomandat ca boabele sa fie sparte pentru a asigura o tasare in conditii optime.

Tasarea silozului este un alt pas ce trebuie urmat cu atentie. Daca porumbul a fost recoltat la timp si tocat corespunzator, tasarea are toate sansele sa fie facuta corect, astfel incat sa fie eliminat aproape tot aerul din masa tocata. De asemenea, conteaza si conditiile de igiena in care se realizeaza insilozarea, acestea constituind un alt pas obligatoriu in folosirea si realizarea silozului. Insilozarea trebuie sa se faca pe beton curat sau pe o prelata, astfel incat sa nu patrunda sporii din pamant, spori ce impiedica o buna conservare a silozului.

Un utim pas pe care tinem sa-l amintim face referire la calcularea dimensiunii, deoarece este important ca taierea silozului sa se faca in mod corespunzator. Aceasta trebuie sa se faca in straturi diferite, in functie de anotimp. Iarna, straturile trebuie sa aiba 10 cm, iar vara 20 de cm.

Urmand pasii amintiti mai sus vei obtine cel mai calitativ siloz de porumb.

spioneaza.ro

Leave a Reply