Ce trebuie sa stiti cand trebuie sa cumparati ochelari cu dioptrii?

Share Button

Ce trebuie sa stiti cand trebuie sa cumparati ochelari cu dioptrii?Inainte de a va comanda ochelari de vedere cu dioptrii, cu siguranta este necesar sa cunoasteti cateva informatii de baza, asa ca vom discuta despre aceste informatii in cele ce urmeaza.

Ce inseamna OD si OS?

Primul pas pentru intelegerea prescriptiei ochilor este cunoasterea semnificatiei “OD” si “OS”. Acestea sunt abrevieri pentru oculus dexter si oculus sinister , termeni latini pentru ochiul drept si pentru ochiul stang. De asemenea, prescriptia pentru ochelari poate contine o coloana cu eticheta “OU”. Aceasta este abrevierea termenului latin oculus uteric, ceea ce inseamna “ambii ochi”.

Desi utilizarea acestor termeni latini este prescurtata pentru prescriptiile scrise pentru ochelari, lentile de contact si medicamente pentru ochi, unii medici au optat sa-si modernizeze prescriptiile si sa utilizeze RE (ochiul drept) si LE (ochiul stang) in loc de OD si OS.

Alti termeni pe prescriptia dvs. pentru ochelari de vedere

Sfera (SPH). Aceasta indica cantitatea de energie a lentilei, masurata in dioptrii (D), prescrisa pentru a corecta miopie sau pentru diaree. Daca numarul care apare la aceasta rubrica are un semn minus (-), sunteti miop; daca numarul are un semn plus (+) sau nu este precedat de un semn plus sau de un semn minus, aveti hipermetropie. Termenul „sfera“ inseamna ca corectia pentru miopia sau hipermetropia este „sferic“, sau egal in toate meridianele ale ochiului.

Cilindru (CYL). Aceasta indica cantitatea de energie a lentilelor pentru astigmatism. Daca nu apare nimic in aceasta coloana, nu aveti nici un astigmatism, sau astigmatismul dvs. este atat de usor incat nu este cu adevarat necesar sa il corectati cu lentilele dvs. de ochelari.

Axa. Aceasta descrie meridianul obiectivului care nu contine nicio putere a cilindrului pentru a corecta astigmatismul. Axa este definita cu un numar de la 1 la 180. Numarul 90 corespunde meridianului vertical al ochiului, iar numarul 180 corespunde meridianului orizontal.

Daca o prescriptie pentru ochelari include un cilindru, trebuie sa includa si o valoare a axei care urmeaza puterii cilindrului si este precedata de un “x” atunci cand este scrisa liber. Axa este meridianul obiectivului care este la 90 de grade distanta de meridianul care contine puterea cilindrului.

Puterea de marire adaugata – este aplicata in partea inferioara a lentilelor multifocale pentru a corecta prezbiopia. Numarul care apare in aceasta sectiune a prescriptiei este intotdeauna o putere “plus”, chiar daca nu este precedata de un semn plus. In general, acesta va varia de la +0,75 la +3,00 D si va avea aceeasi putere pentru ambii ochi.

Prisma. Aceasta este cantitatea de putere prismatica, masurata in dioptrii prismei (“pd” sau un triunghi suprascris cand este scrisa liber), prescris pentru a compensa problemele de aliniere a ochilor. Doar un procent mic de prescriptii pentru ochelari include prisma.

Cand este prezenta, cantitatea de prisma este indicata fie in unitati metrice, fie in fractionare engleza (0,5 sau ½, de exemplu), iar directia prismei este indicata prin notarea pozitiei relative a “bazei” sau marginea cea mai groasa. Pentru directia prismei se folosesc patru abreviatii: BU = baza; BD = baza in jos; BI = baza in (spre nasul purtatorului); BO = baza (spre urechea purtatorului).

Puterea sferica, puterea cilindrului si puterea adaugata apar intotdeauna in dioptrii. Acestea sunt in forma zecimala si, in general, sunt inscrise in trepte dioptri (0,25 D). Valorile axei sunt numere intregi de la 1 la 180 si semnifica doar o locatie meridionala, nu o putere. Atunci cand dioptriile prismei sunt indicate in forma zecimala, in mod tipic apare doar o singura cifra dupa perioada (de exemplu, 0,5).

spioneaza.ro

Informatii suplimentare. Medicul dvs. de ochi poate scrie si recomandari despre lentilele specifice prescriptiei pentru ochelari de vedere – cum ar fi acoperirea antireflexiva , lentilele fotocromice si / sau lentilele progresive – pentru a va oferi cea mai confortabila corectie a vederii.

Leave a Reply