Cum se repatriaza o persoana decedata?

Share Button

Cum se repatriaza o persoana decedata

Din pacate, in fiecare luna mor o multime de romani care au plecat in strainatate pentru a munci, pentru a strange niste bani si pentru a-si face un rost in viata.

Ei bine, odata ce aceste persoane mor, cu siguranta greul va cadea pe umerii familiei, care va trebui ca mai apoi sa aduca in tara trupul neinsufletit al persoanei decedate, pentru a fi inmormantat.

In ciuda faptului ca exista o multime de firme de pompe funebre care se ocupa de transportul decedatilor in tara, privind serviciile de repatriere decedati sunt mult mai putine firme, iar dintre firmele existente, foarte multe solicita preturi prea mari pentru astfel de servicii.

Unul dintre motivele pentru care firmele care se ocupa de repatrierea decedatilor au asemenea preturi mari, este acela ca familia decedatului nu se ocupa de intocmirea pasaportului mortuar, iar aceasta responsabilitate cade pe reprezentantii firmei.

In conditiile in care familia persoanei decedate se va ocupa de intocmirea documentelor necesare repatrierii decedatului, atunci cu siguranta pretul pentru repatrierea persoanei decedate va putea sa scada semnificativ.

Mai trebuie mentionat faptul ca pentru repatrierea decedatului, sicriul trebuie sa fie conform normelor europene in vigoare, iar un astfel de sicriu in mod evident va fi mai scump decat un sicriu pe care il putem cumpara de obicei de la o firma de la noi din tara de pompe funebre.

Referitor la costurile acestor servicii, in mod evident trebuie precizat faptul ca ele vor fi destul de mari, si din pacate familia decedatului nu va primi nici un ajutor de la stat, asa ca va trebui sa suporte costul procedurii de aducere in tara a persoanei decedate.

Singura sansa pe care ar mai putea sa o aiba familia indurerata, ar fi aceea de a solicita ajutor din partea companiei pentru care a lucrat decedatul, iar daca sefii firmei respective isi doresc, iar acest lucru depinde doar de ei, pot suporta integral sau doar partial, costul repatrierii.

Trebuie insa mentionat faptul ca de cele mai multe ori, patronii firmelor, refuza sa suporte aceste cheltuieli, mai ales in conditiile in care in contractul de munca incheiat intre firma respectiva si persoana proaspat decedata, nu era mentionata o astfel de clauza.

Ei bine, in conditiile in care familia dispune de suma de bani necesara, atunci cu siguranta poate sa aduca persoana decedata in tara fara a mai fi nevoie de bani de la firma la care decedatul a lucrat.

Pentru ca persoana decedata sa poata fi adusa in tara, este nevoie de un pasaport mortuar, iar pentru obtinerea acestuia sunt necesare anumite documente, precum cartea de identitate din Romania a persoanei decedate in original, certificatul de deces din orasul in care persoana a decedat, legalizat conform Conventiei de la Haga.

Deasemenea, mai sunt necesare si certificatul medical de deces, actul de imbalsamare al persoanei decedate, autorizatia de inhumare data de catre judecatorie, autorizatia de transport oferita de autoritatile sanitare si itinerariul sicriului.

Odata prezentate toate aceste documente, se va elibera pasaportul mortuar, dupa care va putea incepe repatrierea, insa nu inainte ca decesul sa fie inregistrat la autoritatile locale din tara respectiva.

spioneaza.ro

Decesul poate fi inregistrat si la ambasada sau consulatul Romaniei din tara respectiva.

Leave a Reply