Efecte neasteptate ale defectiunilor la bieleta antiruliu

zonia.ro
Share Button

Sistemul de suspensie sau de directie al unei masini este vazut mai degraba ca un element ce tine de confortul masinii si mai putin de siguranta.

Astfel, atunci cand sarim cu capul in plafon din cauza gropilor, dam vina pe suspensii. De asemenea, cand resimtim toate vibratiile in volan sau in bancheta masinii, dam vina pe amortizoare si arcuri.

spioneaza.ro

Insa, atunci cand masina tinde sa derapeze in sant la curbe sau vedem ca scade distanta de franare, invinovatim doar soferul si aptitudinile acestuia. Acesti factori sunt insa in legatura directa atunci cand au loc accidente pe sosea.

Caci, un defect la bieleta antiruliu sau niste amortizoare defecte pot reprezenta tot atatea riscuri ca niste placute de frana uzate, ca niste cauciucuri proaste sau chiar mai grav.

Din acest motiv, probleme precum suprabalansarea bieletei antiruliu trebuie sa ne dea de gandit, atunci cand un mecanic ne spune ca aceasta ar trebui schimbata. Ce este insa bieleta antiruliu si cum functioneaza ea?

Dupa cum ii spune si numele, bieleta antiruliu are rol de a mentine masina pe sosea la parametri optimi, fara a o face sa se balanseze intr-o parte sau in alta prea mult. Aceasta este construita sub forma unei tije metalice, cu doua capete sub forma unor articulatii mobile, unul dintre ele legat la caseta de directie si celalalt la capul de bara al rotii.

Din acest punct de vedere, ai spune ca prea multe defecte la bieleta antiruliu nu pot sa apara, data fiind constructia rigida. Problemele pot sa apara insa la terminatiile acesteia, care pot suferi de rugina sau chiar sa se desprinda.

Problemele pot fi remediate si prin strangerea sau verificarea periodica ale bieletei, dar si prin inlocuirea totala a bieletei. Aceasta in conditiile in care costul acestei piese auto nu este unul foarte mare, iar manopera, de asemenea.

In ceea ce priveste defectele la bieleta antiruliu, acestea pot fi depistate foarte usor in trafic. In primul rand, un defect la nivelul bieletei va face ca masina ta sa se balanseze foarte mult in curbe, dand senzatia ca se rastoarna. Dincolo de senzatia neplacuta, acest lucru poate conduce la deraparea necontrolata a masinii si la producerea de coliziuni sau rasturnarea in afara carosabilului.

De asemenea, problemele sistemului de directie al masinii pot avea efecte dintre cele mai neasteptate pentru tine. Spre exemplu, ce legatura este intre bieleta si pneurile autoturismului, veti spune?

Ei bine, inclinarea excesiva a masinii sau distributia neuniforma a greutatii in habitaclu pot conduce la uzura pneurilor la interior, ceea ce poate da de gandit cu privire la schimbarea bieletei.

Nu in ultimul rand, jocul resimtit la nivelul volanului si lipsa de siguranta la momentul efectuarii manevrelor pot fi tot atatea motive pentru a proceda la o vizita intr-un magazin de piese auto.

Leave a Reply