Intrebari frecvente despre Bitcoin

spioneaza.ro
Share Button

Putem spune fara teama de a gresi, ca Bitcoin reprezinta in clipa de fata un adevarat fenomen, iar acest lucru este dovedit de dorinta unora de a cumpara bitcoin, dar si de dorinta altora de a vinde instant bitcoin.

Oamenii au o multime de curiozitati despre Bitcoin, asa ca vom enumera cateva dintre acestea in urmatoarele randuri. Haideti asadar sa vedem despre ce este vorba.

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este o retea de consens care permite un nou sistem de plata si un ban complet digital. Este prima retea de plata descentralizata peer-to-peer care este alimentata de utilizatorii sai fara autoritate centrala sau intermediari.

Din perspectiva utilizatorului, Bitcoin seamana mai mult cu numerar pentru Internet. De asemenea, Bitcoin poate fi privit ca cel mai proeminent sistem de evidenta tripla de intrare existent.

Cine a creat Bitcoin?

Bitcoin este prima implementare a unui concept numit „cryptocurrency”, care a fost descris pentru prima data in 1998 de Wei Dai pe lista de mailuri cypherpunks, sugerand ideea unei noi forme de bani care foloseste criptografia pentru a controla crearea si tranzactiile sale, mai degraba decat o autoritatea centrala.

Prima specificatie Bitcoin si dovada conceptului au fost publicate in 2009 intr-o lista de corespondenta criptografica de catre Satoshi Nakamoto. Satoshi a parasit proiectul la sfarsitul anului 2010, fara sa dezvaluie multe despre el insusi. De atunci, comunitatea a crescut exponential, cu multi dezvoltatori care lucreaza pe Bitcoin.

Anonimatul lui Satoshi a ridicat adesea ingrijorari nejustificate, multe dintre ele fiind legate de o neintelegere a naturii open-source a Bitcoin. Protocolul si software-ul Bitcoin sunt publicate in mod deschis si orice dezvoltator din intreaga lume poate revizui codul sau poate face propria versiune modificata a software-ului Bitcoin.

La fel ca dezvoltatorii actuali, influenta lui Satoshi s-a limitat la modificarile pe care le-a facut fiind adoptate de altii si, prin urmare, nu a controlat Bitcoin. Ca atare, identitatea inventatorului Bitcoin este probabil azi la fel de relevanta ca identitatea celui care a inventat hartia.

Cine controleaza reteaua Bitcoin?

Nimeni nu detine reteaua Bitcoin la fel cum nimeni nu detine tehnologia din spatele e-mailului. Bitcoin este controlat de toti utilizatorii Bitcoin din intreaga lume. In timp ce dezvoltatorii imbunatatesc software-ul, nu pot forta o modificare a protocolului Bitcoin, deoarece toti utilizatorii sunt liberi sa aleaga softwareul si versiunea pe care o folosesc.

Pentru a ramane compatibili intre ei, toti utilizatorii trebuie sa utilizeze software care respecta aceleasi reguli. Bitcoin poate functiona corect doar cu un consens complet intre toti utilizatorii. Prin urmare, toti utilizatorii si dezvoltatorii au un stimulent puternic pentru a proteja acest consens.

Cum functioneaza Bitcoin?

Din perspectiva utilizatorului, Bitcoin nu este altceva decat o aplicatie mobila sau un program de calculator care ofera un portofel personal Bitcoin si permite utilizatorului sa trimita si sa primeasca bitcoins cu ei. Asa functioneaza Bitcoin pentru majoritatea utilizatorilor.

In spatele scenei, reteaua Bitcoin impartaseste un registru public numit „lantul blocurilor”. Acest registru contine fiecare tranzactie procesata vreodata, permitand computerului utilizatorului sa verifice validitatea fiecarei tranzactii.

Autenticitatea fiecarei tranzactii este protejata de semnaturi digitale corespunzatoare adreselor de trimitere, permitand tuturor utilizatorilor sa aiba control deplin asupra trimiterii de bitcoins de la propriile lor adrese Bitcoin.

In plus, oricine poate procesa tranzactii folosind puterea de calcul a hardware-ului specializat si poate castiga o recompensa in bitcoins pentru acest serviciu. Aceasta este adesea numita „minerit”. Pentru a afla mai multe despre Bitcoin, puteti consulta pagina dedicata si lucrarea originala.

Este intr-adevar Bitcoin folosit de oameni?

Da. Exista un numar tot mai mare de companii si persoane fizice care folosesc Bitcoin. Aceasta include intreprinderile care se ocupa de fabricarea caramizii si a mortarului; mai avem exemple cum ar fi restaurantele, apartamentele si firmele de avocatura, precum si serviciile populare online precum Namecheap, Overstock.com si Reddit.

Desi Bitcoin ramane un fenomen relativ nou, acesta creste rapid. Incepand cu luna mai a anului 2018, valoarea totala a bitcoinelor existente depasea 100 de miliarde de dolari americani, schimbul zilnic de milioane de dolari bitcoins fiind schimbat.

Asadar, acestea sunt informatii pe care cu siguranta toata lumea ar trebui sa le cunoasca in legatura cu Bitcoin, pentru ca nu se stie niciodata ce ne aduce ziua de maine, si poate intr-o buna zi ne vom primi salariile in astfel de monede digitale.

Leave a Reply