Jocurile pe calculator reprezinta cea mai simpla metoda de a va relaxa

Share Button

Jocurile pe calculator reprezinta cea mai simpla metoda de a va relaxa
Jocurile pe calculator reprezinta cea mai simpla metoda de a va relaxa intr-o zi ploioasa sau plictisitoare si inca de la sfarsitul anilor ’70 au reprezentat una dintre activitatile preferate a tuturor. Printre primele jocuri video inventate a fost clasicul joc Pong care se gasea si la noi pe anumite televizoare din anii ’80.

Acest joc era foarte asemanator cu o forma de ping pong astfel fiecare jucator controla o liniuta care reprezenta paleta si trebuia sa inscrie puncte pentru a castiga jocul.

In anii ’80 a avut loc o revolutie in tehnologia jocurilor si au inceput sa apara firme cunoscute precum Nintendo si Atari care produceau console si astfel a aparut si celebra serie de jocuri Super Mario Bros, The Legend of Zelda si Pitfall. Tot in aceste vremuri au devenit la moda si salile de jocuri Arcade unde toti impatimitii jocurilor se adunau si isi dadeau pana si ultimul banut din buzunar pentru inca o runda de Space Invaders.

Timpul a trecut si cu acesta s-au demodat si salile Arcade deoarece consolele au ajuns in casele tot mai multor oameni. Cu o consola in sufragerie nimeni nu se mai gandea sa isi petreaca serile de weekend intr-o sala Arcade.

La inceputul anilor ’90 Nintendo era lider detasat pe piata jocurilor video si lucrurile nu pareau sa se schimbe prea repede pana cand au intrat in joc si alti producatori precum Sega care a inceput sa castige teren pe continentul american insa nu pentru mult timp.

Nintendo a dictat tot ce era pe piata jocurilor pana in 1995 cand Sony a produs prima consola Playstation iar aceasta parea singura capabila de a pune capat suprematiei Nintendo. Jocurile de playstation aveau tot ce iti puteai dori de la curse rapide pana la aventuri in taramuri magice si rpg-uri tactice.

Nimeni nu mai juca jocuri cu masini pc cat timp aveau o consola in casa deoarece controlul masinii era mult mai lejer si mai distractiv cu un gamepad. Sa conduci masina in joc pe tastatura e adesea frustrant dar folosind un gamepad orice joc cu masini poate deveni distractiv in scurt timp.

Lupta dintre Sony si Nintendo a continuat pana in 2001 cand in hora producatorilor de console a pasit si gigantul Microsoft cu al sau Xbox. Prima consola Xbox reprezentat un punct culminant in istoria jocurilor video deoarece era prima consola ce folosea un harddisk dedicat si nu un memory card ca si Sony sau Nintendo.

Tot xbox a dus jocul online la alt nivel acesta avand un serviciu bine pus la punct pentru multiplayer. Doar consola Dreamcast beneficiat de online play inainte de Xbox dar datorita unui marketing slab a cunoscut falimentul inainte sa isi poata arata adevarata valoare.

Urmatoarea generatie de console a facut furori mai mult din punctul de vedere a evolutiei grafice a jocurilor care au ajuns la acelasi nivel cu cele de PC si titluri notabile ca The Last of Us sau Uncharted conduceau detasat in topul vanzarilor.

Ultima generatie de console e abia la inceput dar abia astept sa vad cu ce surprize noi ne vor surprinde japonezii de la Nintendo si Sony dar si americanii de la Microsoft.

zonia.ro

Leave a Reply