Mari Campioni: Nadia Comăneci

Share Button

Fata de nota zece“, ea este Nadia Comăneci. Nascuta la Onesti, judetul Bacau a fost o gimnasta romana care a obtinut prima nota de zece intr-un concurs de gimnastica olimpica, acest eveniment fiind la Montreal in anul 1976. Considerata una dintre cea mai buna sportiva a secolului 20 si una dintre cea mai buna gimnasta din toate timpurile, ea este “Fata de zece” de la Montreal.De precizat este faptul ca Nadia Comaneci este primul sportiv roman care este inclusa in faimosul memorial International Gymnastics Hall of Fame. Primul mare succes a Nadiei a fost la 13 ani atunci cand a reusit la Campionatul European din 1975 de la Skien, Norvegia sa castige trei medalii de aur si una de argint, prevestind uimitorul succes ce avea sa se intample urmatorul an. Asadar, anul 1976 a ramas in istorie, nu doar pentru acel zece obtinut (urmand inca spate dupa acela) dar a obitnut si trei medalii stralucitoare de aur la individual compus, barna si paralele.

Urmatorul an, Nadia si-a aparat titlul european, insa echipa Romaniei a iesti din competitie in finala, ca protest  impotriva arbirtajului. Campionatele Modiale a surprins-o pe “fata de zece” cu kilograme in plus si iesita din forma, caderea de la paralele a trimis-o pe locul patru insa a reuist sa castige titlul mondial la barna.

spioneaza.ro

Anul 1979, Comaneci din nou in forma a reusit sa castige cel de-al treila titlu suprem, devenind astfel prima sportiva romana care a reusit aceasta performanta. Ultima participare a Nadiei a fost la JO din Moscova, ea retragandu-se din activitatea de sportiv si incepanu-si o viata noua cu o eticheta greu de prins…legenda vie. Ea este “fata de nota zece”, Nadia Comaneci, pentru totdeauna o campioana a Romaniei. Respect!

zonia.ro

Leave a Reply