Rafturile metalice din librarii

Share Button

Rafturile metalice din librarii
Rafturile cu carti pot ocupa mai bine de 50% din spatiul unei librarii. In consecinta, calcularea spatiului necesar pentru aranjarea rafturilor si pentru capacitatea totala, face parte integranta din orice plan de renovare al unei librarii sau din orice plan de constructie nou.

Cauti rafturi metalice second hand? Intra pe StoreExpert.ro!

Marimea, adancimea, forma si plasamentul rafturilor sunt toti factori importanti ce vor decide look-ul general al unei librarii, dar si functionalitatea acesteia. Sistemele de rafturi din librarii sunt concepute si instalate sa mentina cartile in siguranta, dar si sa ajute la prezervarea acestora.

zonia.ro

Una din cheile succesului oricarui proiect de librarie de marime medie sau mare, este sa asigure suficient spatiu pentru depozitarea cartilor, pentru a-si putea prezenta colectiile cele mai importante.

Arhitectii sistemelor de rafturi trebuie sa ia in considerare atat capacitatea necesara per total, cat si capacitatea individuala a raftului raportata la suprafata incaperii.

Pentru calcularea capacitatii rafturilor se poate folosi o simpla ecuatie matematica, bazata pe numarul mediu de volume de pe un raft sau se pot folosi softuri specializate pentru acest lucru, asa cum ar fi Libris Design, ce poate calcula suprafatele de raft necesare pentru cartile existente.

Indiferent de metoda aleasa, criteriul cel mai important folosit pentru a se calcula suprafata necesara a rafturilor metalice sunt: capacitatea raftului, adancimea raftului, inaltimea raftului, numarul de rafturi dintr-un singur unit, folosirea sistemelor de rafturi de tip single sau double-sided, etc.

Capacitatea si adancimea rafturilor.

Capacitatea raftului reprezinta numarul de volume capabil de a fi depozitat pe un anumit raft. Majoritatea sistemelor de acest gen au o inaltime de pana la 90 de inch, cu 36 inch latime si 7 rafturi. Numarul de volume ce poate fi depozitat pe raft, variaza si in functie de materialul din care este construit raftul.

De aceea, chiar si pentru bibliotecile mai vechi, se recomanda inlocuirea rafturilor mai vechi din lemn, cu unele moderne, metalice. Acestea pot sustine o greutate mult mai mare, sunt mai rezistente in timp (nefiind atacate de daunatorii naturali ai lemnului) si pot fi configurate mult mai usor.

Este foarte important de retinut totusi, ca stiind capacitatea totala de depozitare a unui raft, nu inseamna neaparat ca trebuie sa umplem acel raft la refuz. In general se lasa o marja de minim 5-10% pentru siguranta si pentru ca raftul sa nu fie supus unui stres mecanic constant si continuu.

In bibliotecile moderne, se pleaca de la o proiectare foarte amanuntita a spatiului in general, calculandu-se suprafata necesara de rafturi (bibliotecile in sine) si celelalte spatii necesare pentru depozitari, birouri, mese pentru citit, etc.

Rafturile metalice au patruns foarte bine pe aceasta piata si sunt din ce in ce mai apreciate, datorita sigurantei pe care o dau, dar si capacitatilor de reconfigurare, mult mai variate decat in cazul bibliotecilor din lemn (ce folosesc sisteme de rafturi construite din lemn).

Metalele alese pot fi metale usoare ca de exemplu aluminiul (daca volumele nu au marimi foarte mari), dar se pot alege si metale mai rezistente (otelul spre exemplu), daca rafturile trebuie sa depoziteze volume impresionante si foarte grele.

Leave a Reply