Reinstalarea unui sistem de operare pe un pc second hand

spioneaza.ro
Share Button

Reinstalarea unui sistem de operare pe un pc second hand
“Ionut si-a cumparat un laptop de pe un site de calculatoare second hand, iar acesta a venit instalat cu tot felul de programe si continut nedorit. Cum il putem face ca nou?”

Aproape fiecare brand major de calculatoare sau laptopuri, alege inca dinainte de momentul vanzarii sa instaleze si un sistem de operare cunoscut si folosit pe scara larga de piata careia i se adreseaza calculatorul respectiv.

Sistemele de operare cele mai folosite la nivel mondial sunt de obicei cele de tip Microsoft Windows. In acelasi timp marii producatori de pc-uri (laptopuri) o data cu instalarea unui sistem de operare creeaza pe unul din hard discurile montate in sistemul cumparat de dumneavoastra si un “restoration tool” acesta constand de obicei intr-o partitie separata creata pe hard disc, care contine o imagine back-up a sistemului de operare si a altor componente software esentiale (de obicei driverele).

zonia.ro

Deci va trebui sa iti dai seama cum sa lansezi acest tool pe calculatorul achizitionat. Aceasta de obicei implica apasarea unei anumite chei de la tastatura (daca este laptop) sau combinatii de taste.

Cum gasesti cheia? Tasteaza pe google modelul si numele producatorului pc-ului pe care tocmai l-ai achizitionat (exemplu Lenovo X220) si cuvintele “factory restore”. Vei gasi instructiunile necesare pentru a proceda mai departe, la urmatorii pasi. Timing-ul poate fi foarte important, atunci cand apasam combinatia de taste sau tasta respectiva, pentru ca acest lucru trebuie facut intrerupand secventa de boot.

Daca nu merge acest lucru? Pot fi foarte multe motive. Poate unul din vechii proprietari a formatat sectorul de boot sau partitia special creata pentru back-up sau poate nu mai exista hard discul original ( a fost inlocuit cu altul,etc.) Incearca sa contactezi sectiunea de technical support a producatorului laptop-ului sau pc-ului.

Ei pot avea si au de cele mai multe ori discuri de back-up pe care vi le pot trimite, bineinteles contra cost, daca sistemul nu mai este in garantie. Toate acestea sunt valabile in cazul in care ati cumparat un laptop de firma (HP, Asus, Dell, Lenovo,etc.) sau un desktop asamblat de o firma si nu construit de dumneavoastra din diferite componente.

Daca pc-ul este homemade sau asamblat de catre o companie mai mica, acesta este insotit de obicei numai de un dvd(cd) cu Windows OEM. In acest caz, va adresati firmei in cauza pentru eventualele neplaceri sau inadvertente gasite in functionarea sau in asamblarea pc-ului.

Daca sistemul cumparat nu are instalat nici un sistem de operare si nu aveti inca bani pentru achizitia unui sistem de operare de tip Windows, puteti instala si alt sistem de operare, recomandand aici LINUX. Un sistem de operare de tip Linux, ca Ubuntu de exemplu, este foarte usor de instalat si de folosit si exista foarte multe forumuri de specialitate, unde diversi experti isi ofera ajutorul in configurare, instalare si folosire. Linuxul este un sistem de operare gratuit si foloseste mult mai putine resurse de sistem decat sistemele de tip Windows.

Asta este foarte important, mai ales daca decideti sa achizitionati un pc second hand cu o vechime mai mare de 2 ani.

Leave a Reply