Se poate trata scleroza multipla?

Share Button

Se-poate-trata-scleroza-multiplaScleroza multipla este o boala autoimuna, a carei cauza, si astazi dupa multi ani de cercetari si intrebari , inca mai duce la punerea unor intrebari ce nu au nici un raspuns. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin functionarea defectuoasa a sistemului imunitar, atacand in special sistemul nervos central. Simptomele sclerozei multiple pot fi recurente, adica apar la o anumita perioada de timp sau progresive, boala avansand fara intreruperi.

Datorita progresului foarte lent privitor la descoperirea unor tratamente medicamentoase care sa tateze aceasta afectiune, toti mai multi pacienti isi pun intrebari despre posibilitatile de ameliorare bolii scleroza multipla.

Nu de foarte mult timp s-a ajuns la concluzia ca pentru tratarea partiala a sclerozei multiple sunt indicate urmatoarele tipuri de tratament:

– medicamente prescrise;
– homeopatie;
– exercitii fizice.

Tratamentul cu medicamente
O persoana care are scleroza multipla si se afla in puseu in cele mai multe cazuri este tratata cu interferon perfuzabil. Interferonul nu are rolul de a trata boala, ci de a remedia zonele unde scleroza a actionat. Din pacate nu se cunoaste nici un medicament care ar putea actiona direct asupra afectiunii.

Pe langa interferon sunt recomandate curele cu vitamina B, mai exact un complex de B-uri, cea mai buna eficienta avand-o daca vitaminele sunt facute injectabil. La fel de importante sunt si vitaminele luate atat din alimente, fructe sau legume.
La capitolul taratament medicamentos se mai adauga si pastilele pentru spasticitate, miorelaxantele ce au ca substanta de baza baclofenul.

Exercitiile fizice
Unul dintre efectele secundare ale sclerozei multiple care afecteaza serios calitatea vietii pacientului este spasticitatea. Cel putin 80% din persoanele cu scleroza multipla sufera de spasticitate, o afectiune in care muschii ajung sa se contracte pana la aparitia senzatiei de durere. Spasticitatea nu poate fi combatuta, doar ameliorata prin urmarea unui program de exercitii fizice bine stabilit in functie de caracteristicile fiecarui pacient.

Programele de exercitii nu sunt foarte complexe, in general contin scheme de exercitii simple, care ajuta muschii sa isi pastreze tonusul. O serie de miscari, cu un grad complex de dificultate, pe langa faptul ca nu ajuta persoana in cauza, dar ii si agraveaza spasticitatea, blocand muschii.

Pe langa exercitii fizice este recomndat si masajul relaxant. Prin combinarea celor doua, in scurt timp se vor observa numeroase imbunatatiri fizice. Pentru ca o persoana care sufera de scleroza multipla sa se poata bucura de o viata cat mai confortabila nu trebuie sa renunte nici o zi la programul de exercitii fizice si masaj, deoarece afectiunea are tendinta de a atrofia muschii, iar in timp, activitati precum mersul sau mancatul vor deveni imposibil de practicat.

Tratament homeopatic

Pe langa consumarea de plante sub forma de ceaiuri, tincturi sau cataplasme, tratamentul homeopatic pentru persoanele bolnave implica un regim alimentar strict. Sunt incurajate consumul de fructe si legume sub toate formele, soia si peste. Garsimile vegetale sau animale, zaharul, carnea de orice fel, branzeturile, tigarile, cafeaua bauta in exces si alcoolul sunt total contraindicate.

Pe langa alimentatie trebuie avut in vedere si aspectul odihnei. Principalii dusmani ai acestor bolnavi sunt starea de oboseala cronica si stresul. Pe cat se poate trebuie evitate starile si/sau evenimentele care provoaca stres, pacientul poate sa doarma de cate ori simte nevoia peste zi. Stimulenti precum televizorul sau calculatorul se utilizeaza cu moderatie deoarece cresc fatigabilitatea persoanei respective.

Pentru a face fata cu mai multa usurinta acestei afectiuni destul de dure, important este ca persoanele afectate sa comunice intre ele pentru a putea impartasi si celorlalti din experienta acumulata. Pe edeir.ro, in categoria sanatate aveti posibilitatea de a imparatsi din experientele voastre cu alte persoane, totodata afland si idei noi care ar putea sa va imbunatateasca stilul de viata.

spioneaza.ro


Articole asemanatoare:
1.Beneficiile busuiocului: medicamentul-miracol din natura trateaza boli grave
2.Sănătate cu apă de mare
3.Pielea ta străluceşte de sănătate cu ajutorul celor mai bune uleiuri esenţiale
4. SM Speromax Alba a lansat proiectul „Comitetul de Tineret în România pentru Pacienţii de Scleroză Multiplă”

Leave a Reply